Tuesday, January 14, 2014

Herne... seljanka?

  • poolikud kollased herned
  • rohelised külmutatud või konservherned
  • külmutatud või konservmais
  • konservoad, nt tomatiga
  • 5 sorti liha/vorsti
  • porgand
  • sidrunimahl
  • tomatipasta
  • sibul
  • puljong
  • sool, pipar

Toidublogis on olnud pikk paus, kuid täna tuli poes uidates vahelduseks päris huvitav kombinatsioon kokku - herneseljanka. Ma pole küll päris kindel, kas just iga supp, mis sisaldab suurt hulka komponente ja tomatipastat, ka tegelikult seljaka nime väärib, aga nimede väljamõtlemine on üsna tüütu ja lihtsalt erinevaid komponente loetlevad nimed pole ka huvitavad.

Igatahes vajab üks korralik seljanka või seda nimetust taotlev supp korralikult ettevalmistatud supipõhja ja mitut sorti liha. Antud juhul kasutasin ungari pekki, seapõske, suitsuvorsti, searaguud, ja südant. Seda viimast tuleb veidi hoolikamalt puhastada, et üleliigne rasv, sooned jms hamba all ebameeldivana tunduvad osad eemaldada. Seapõsk, ungari pekk ja suitsuvorst tuleks läbi praadida, nii saate parema maitse ja vabanete liigsest rasvast. Ka väikeseks tükeldatud searaguu ja südametükkide läbipraadimine on mõistlik. Sibulaga tehke nagu tahate. Paljud retseptid soovitavad ka seda praadida ja antud juhul nii ka tegin, kuid vahel on ka keedetud suured sibularõngad supis väga head.

Poolikuid kollaseid herneid leotage paar-kolm tundi enne keetmist (pakil soovitatakse 6-8, kuid nii palju pole tarvis). Puljongi poolest on kõige lihtsam, kui see on varem valmistatud ja sügavkülma pandud, keetmine võtab muidugi rohkem aega. Kui aga pole puljongit ega piisavalt aega selle keetmiseks, võib selle ka kasutamata jätta. Kõik need komponendid annavad keetmisel ise juba piisavalt hea maitse kokku... muidugi on ühe tugeva veisekontidest puljongiga supp terake parem. Igatahes ei soovita puljongikuubikuid - no lihtsalt ei ole õige asi.

Pange herned puljongisse (või vette) keema ja keetke, kuni hambad raskusteta neist läbi hammustavad. Seejärel lisage ka kõik ülejäänud komponendid ja keetke, kuni porganditükid on pehmed. Lõpetuseks lisage külmutatud/konserveeritud herned, mais ja oad ning laske supil veel kord keema tõusta. Kui supp liiga vedel ei tulnud, täidab juba väike kausitäis sellist rooga kõhu tükiks ajaks. Eriti veel, kui peaks soov olema hapukoort peale lisada.



Follow my blog with Bloglovin

No comments:

Post a Comment