Thursday, May 2, 2013

Marineeritud munad

  • munad

  • valge veini äädikas
  • vürts
  • sool
  • punapeet

  • valge veini äädikas
  • kurkum
  • sool

On kohti, kus marineeritud munad on juba ammu tuntud toit, kuid Eesti nähtavasti nende hulka ei kuulu. Enda tänu siinkohal komöödiaseriaalile Simpsonid, kus esimest korda selle ideega kokku puutusin. Blogi jaoks nende valmistamine oli üldse teine katse neid teha ja kuna esimene õnnestus, võisin olla üsna kindel, et seda toitu päris ära ei riku.

Valmistamine on lihtne, kuid paari asjaga tuleb arvestada. Esiteks, kui marineerida kooritud mune (ja võimalik on marineerida ka koos koorega), siis on oluline koor muna võimalikult vähe kahjustades kätte saada. Täiesti värskete munade koorimine on raske, seega tasub marineerimisele mõeldes veidi ette planeerida ja kasutada nt nädal aega külmkapis seisnud mune. Internetist leiab ka kõikvõimalikke soovitusi koorimise kergendamiseks, kuid ise pole neid testinud ja ei hakka seega neid siinkohal välja tooma. Teine oluline punkt on, et munad tuleb kindlasti korralikult kõvaks keeta. Ennem siis eelistada kergelt ülekeenud muna (roheline rõngas tekib munakollase juurde), kui pooltoorest.

Kui munad on kooritud ja keedetud, tuleb valmistada marinaad. Antud juhul kasutasin kahte erinevat. Millised iganes koostisosad on, tuleb need korralikult läbi keeta ja tulikuumana kooritud munadele valada. Samuti ei tee paha marineerimisnõusid (antud juhul purke) korralikult kuuma veega läbi pesta. Tegu on munadega ja toidumürgitus vaevalt et kedagi rõõmustab. Samas säilivad korralikult valmistatud marineeritud munad külmikus mitu kuud (kõige tagasihoidlikuma pakkumise kohaselt, mille netist leidsin, kolm kuud), kuid kui tahta ikka täiesti kindel olla ja nt mõnele peole mõeldes neid valmistada, siis planeerige nädal-paar ette. Mune on vabalt saada ja ei näe mõtet neid ülipika aja peale ette teha.

Igatahes esimene marinaad sisaldab valge veini äädikat, soola, vürtsi ja punapeeti. Teine neist kurkumit, soola ja valge veini äädikat. Pärast valmimist kallake kuum marinaad eelnevalt purki asetatud munadele, sulgege kaanega ja pange pärast jahtumist külmikusse. Söödavad on nad juba mõne tunni pärast, kui väga kiire, samas - mida rohkem aega jätta, seda rohkem maitse läbi käib. Nagu piltideltki näha, ei jõua kurkumimarinaadi puhul värv muna sisemusse (hapukas maitse aga küll), punapeet aga tungib lõpuks kuni munakollaseni ja värvib ka selle ära. Kui kasutada korralikku kogust peeti, siis on munal ka rohkemal või vähemal määral tugev vastav maiste. Ja loomulikult on marinaadide tegemisel väga palju võimalikke variatsioone, siia panin kirja vaid kaks, mis endal järgi proovitud.







Wednesday, May 1, 2013

Šampinjoni ja redise vokiroog

  • sealiha
  • šampinjonid
  • redised
  • küüslauk
  • sool
  • kurkum
  • rosmariin
  • balsamiäädikas
  • suhkur, mesi või stevia

Otsides poes ringikõndides šampinjonivoki jaoks materjale hakkasid silma redised ning jäin mõtlema, et pole veel kunagi kuumade toitude tegemisel redist kasutanud ega isegi mitte söönud selliselt. Alati toorelt niisama või salatites. Seega tuligi ära proovida.

Kuna tegu on vok-roaga, pole valmistamine keeruline. Lõigake sealiha, šampinjonid, redised ja küüslauk peeneks ning pange kõik ühte kaussi. Lisage sinna oma maitse järgi maitseaineid. Magusa tooni saamiseks kasutasin seekord steviat, kuna see on meeldima hakanud. Osad inimesed kurdavad küll, et stevial on mõrkjas järelmaik. Nõustun, tunnen seda ka ise, kuid pean seda ennem eeliseks kui puuduseks. Igatahes segage kõik maitseained voki ülejäänud komponentidega segi ja visake seejärel veidi õliga kaetud kuumale pannile (kui vok-panni ei saa kasutada, piisab ka tavalisest). Õliga ei soovita liialdada, toit ei jää kuiv, kuna seened ja redised annavad vett välja. Kui tükid on korralikult väikesed, küpsevad nad ruttu läbi. Tulemus on maitsev ja näeb välja selline:

Monday, March 11, 2013

Kana-kookosesupp seente ja lillkapsaga

  • searaguu (puljongi jaoks)
  • kanaliha
  • kookospiim
  • punane paprika
  • šampinjonid
  • lillkapsas
  • roheline sibul
  • karri
  • sool
  • tabasco
  • üks sibul

Keetke searaguust ja ühest tervest sibulast puljong, eemaldage kondid ja sibul, puhastage ka sealiha soovi korral supi sisse, kui seda piisavalt on. Laske puljong taas keema ja pange sinna sisse kookospiim, tükeldatud kanaliha ja seened. Lisage oma maitse järgi karrit, soola ja tabascot. Lillkapsa kasutamisel tuleb arvestada, kas kasutada värsket või külmutatud, värske keeb veidi kauem. Kuna antud juhul oli värske lähimast poest otsas ja pikemaks jalutuskäiguks aega polnud, tuli leppida külmetatud variandiga. Paprikatükid võib lisada üsna lõpupoole, kuna need ei kee kaua. Rohelist sibulat on parim värskena enne söömist peale puistata.

Friday, February 15, 2013

Cthulhu sõdalased

  • minikaheksajalad
  • küüslauk
  • sibul
  • vahemere ürdisegu
  • sidrun
  • tabasco
  • kapparid
  • marineeritud ingver

Vahelduseks tuli mõte proovida kanafilee asemel midagi ebatavalisemat. Poes ringi uidates ja ideid otsides langes pilk kaheksajalgadele, mis meil müügil eksitava nime beebi-kaheksajalad all. Tegelikult on tegu ühe väiksema kaheksajalaliigi täiskasvanud isenditega. Müügil on nad külmutatud ja õnneks puhastatud kujul. Seega mõningates retseptides kirjeldatud pea tühjakskoukimise ja noka eemaldamisega ei pea vaeva nägema.

Kui kaheksajalad on üles sulanud, pange nad marineerima. Marinaadiks on mitmeid võimalusi, antud juhul sai see tehtud küüslaugust, sibulast, ürdisegust, tabascost ja sidrunimahlast. Minimaalselt laske marinaadis seista 2 tundi. 4 on parem. Marinaadi ennast ei tasu ära visata, sellest saab hiljem kastme valmistada.

Valmistamiseks pange pannile õli ja ajage see hästi kuumaks. Sobiva kuumuse testimiseks on kõige parem ühel kaheksajalal peast kinni haarata ja kombitsaid pidi õli sisse torgata. Kui kombitsad koheselt väänlema hakkavad, on õli paras. Ühtlasi ka hoiatus - pannile visatud kaheksajalad ärkaksid otsekui ellu, kombitsad tõmbuvad krussi ja väänlevad veidi. Küpsetage suurel kuumusel ja lõpetage madalamaga. Kaheksajala liha on kummise struktuuriga ja võib tunduda harjumatu, kui varem pole sellise toiduga kokku puutunud.

Kastme tegemiseks kallake marinaad pannile, laske keema ja lisage veel maitseaineid omal valikult. Antud juhul kasutasin samu komponente, mis marinaadiski, rõhutades eriti tabascot, et saada vürtsikamat tulemust. Kuid ka erinevaid veinikastmed on võimalikud. Lauale asetatud kaheksajalad jahtuvad ruttu, seega võib serveerimisel olla lihtsam tagada kuuma kastme olemasolu, millesse kaheksajalg enne suhupistmist kasta. Alloleval pildil on "sõdalaste" eest taldrikul kapparid ja marineeritud ingver.

PS: Juhul kui on mõte midagi sellist kusagil peol pakkuda, tasuks eelnevalt uurida, kas vähemalt mõni külalistest on valmis neid sööma.



Tuesday, February 12, 2013

Kana apelsinimahlas hautatud hiina kapsaga

  • kanafilee
  • värskelt pressitud apelsinimahl
  • sidrunimahl (soovi korral)
  • hiina kapsas
  • sool
  • karri

Hautage või praadige kanaliha rohke koguse karriga.

Lõigake hiina kapsas ribadeks ja pange ribad hauduma apelsinimahla sisse, kui seda jääb väheks võite lisada veidi vett, apelsinimaitse jääb ikkagi üsna tuntav. Tugevama apelsinimaitse saamiseks võib lõppfaasis veel värsket mahla lisada. Hapuma maitse jaoks võib ka veidi sidrunimahla juurde pigistada. Hautage kapsast, kuni ribad muutuvad kergelt klaasjaks.

Soovitan kana ja kapsast eraldi hoida ja alles serveerimisel kokku tõsta, nii jäävad maitsed tugevamalt eraldatuks.




Pildil nähtav rohke vedelik koosneb alguses pannile pandud veest, apelsinimahlast ja kapsast endast tulnud vedelikust ning on väga maitsev, seega ei tasu seda mitte mingil juhul ära kallata.

Sunday, January 27, 2013

Kana ja pähkli segu hiina kapsaga

  • kanafilee
  • sarapuupähklid
  • maitseained omal valikukl
  • hiina kapsas

Täidise valmistamiseks jahvatage pähklid peeneks, nt kohviveskis. Tükeldage kanaliha peeneks ja pange mõlemad vähese õliga kuumale pannile. Kui tundub, et pähklipuru ei jää piisavalt kanatükkide külge, võib lisada õli või ka veidi vett, mis aurab kanaliha küpsemise ajaks ära. Maitseaineks kasutasin segu ürtidest, soolast ja piprast. Kuid milliste maitseainete kasuks ka otsustada, soovitaksin teha üsna tugevamaitselise täidise.

Kui täis valmis, tõstke pann tulelt, võtke külmikust üks hiina kapsa pea ja eraldage sellelt üks leht. Tõstke veidi täidist lehe peale selliselt, nagu alloleval pildil näha. Seejärel suruge ülemised ja külgmised õhukesed lehed ümber täidise ja hakake allapoole kokku rullima. Lehe tugevam ja mahlasem osa murdub, kuid see näitabki, et leht on värske, mahlane ja krõmpsuv. Kuna kuum täidis jahtub ruttu, ei ole selline valmistamine parim pikaajaliseks lauale serveerimiseks, vaid kohe valmistamiseks ja söömiseks. Ka salatileht ise ei tohiks liiga kaua seista, värskena on kõige parem.

Valmistamine ei võta üle poole tunni, seega väga sobilik, kui pikaks toidutegemiseks aega pole.



Selline näeb välja kokkukeeratud "kapsapirukas" pooleks lõigatuna. Sõltuvalt valmistamisest ja lehe kvaliteedist ja suurusest ei pruugi igaüks nii hästi koos püsida, sellisel juhul tuleb kohe näppude vahel hoides süüa.

Thursday, January 24, 2013

Kana, oa ja porrulaugu hautis (või supp)

  • kanaliha
  • valged oad
  • punased oad
  • porrulauk
  • petersell
  • talisibul
  • porgand

Valmistamine on lihtne. Kui kasutada kuivatatud ube, tuleb neid eelnevalt leotada ja seejärel keeta enne teisi komponente. Kui aga võtta konservube, võib need lisada siis, kui kana, porgand ja porrulauk on juba pehmed ja lasta lihtsalt uuesti kogu segu keema. Värsket peenestatud peterselli ja talisibulat soovitaks lisada serveerimisel, kuid võib ka valmistamise lõpus, et need seal kohe sees oleksid. Kas toit kaldub rohkem supi või hautise poole, sõltub juba sellest, kui palju on lõpuks vedelikku.