Tuesday, February 12, 2013

Kana apelsinimahlas hautatud hiina kapsaga

  • kanafilee
  • värskelt pressitud apelsinimahl
  • sidrunimahl (soovi korral)
  • hiina kapsas
  • sool
  • karri

Hautage või praadige kanaliha rohke koguse karriga.

Lõigake hiina kapsas ribadeks ja pange ribad hauduma apelsinimahla sisse, kui seda jääb väheks võite lisada veidi vett, apelsinimaitse jääb ikkagi üsna tuntav. Tugevama apelsinimaitse saamiseks võib lõppfaasis veel värsket mahla lisada. Hapuma maitse jaoks võib ka veidi sidrunimahla juurde pigistada. Hautage kapsast, kuni ribad muutuvad kergelt klaasjaks.

Soovitan kana ja kapsast eraldi hoida ja alles serveerimisel kokku tõsta, nii jäävad maitsed tugevamalt eraldatuks.




Pildil nähtav rohke vedelik koosneb alguses pannile pandud veest, apelsinimahlast ja kapsast endast tulnud vedelikust ning on väga maitsev, seega ei tasu seda mitte mingil juhul ära kallata.

Sunday, January 27, 2013

Kana ja pähkli segu hiina kapsaga

  • kanafilee
  • sarapuupähklid
  • maitseained omal valikukl
  • hiina kapsas

Täidise valmistamiseks jahvatage pähklid peeneks, nt kohviveskis. Tükeldage kanaliha peeneks ja pange mõlemad vähese õliga kuumale pannile. Kui tundub, et pähklipuru ei jää piisavalt kanatükkide külge, võib lisada õli või ka veidi vett, mis aurab kanaliha küpsemise ajaks ära. Maitseaineks kasutasin segu ürtidest, soolast ja piprast. Kuid milliste maitseainete kasuks ka otsustada, soovitaksin teha üsna tugevamaitselise täidise.

Kui täis valmis, tõstke pann tulelt, võtke külmikust üks hiina kapsa pea ja eraldage sellelt üks leht. Tõstke veidi täidist lehe peale selliselt, nagu alloleval pildil näha. Seejärel suruge ülemised ja külgmised õhukesed lehed ümber täidise ja hakake allapoole kokku rullima. Lehe tugevam ja mahlasem osa murdub, kuid see näitabki, et leht on värske, mahlane ja krõmpsuv. Kuna kuum täidis jahtub ruttu, ei ole selline valmistamine parim pikaajaliseks lauale serveerimiseks, vaid kohe valmistamiseks ja söömiseks. Ka salatileht ise ei tohiks liiga kaua seista, värskena on kõige parem.

Valmistamine ei võta üle poole tunni, seega väga sobilik, kui pikaks toidutegemiseks aega pole.



Selline näeb välja kokkukeeratud "kapsapirukas" pooleks lõigatuna. Sõltuvalt valmistamisest ja lehe kvaliteedist ja suurusest ei pruugi igaüks nii hästi koos püsida, sellisel juhul tuleb kohe näppude vahel hoides süüa.

Thursday, January 24, 2013

Kana, oa ja porrulaugu hautis (või supp)

  • kanaliha
  • valged oad
  • punased oad
  • porrulauk
  • petersell
  • talisibul
  • porgand

Valmistamine on lihtne. Kui kasutada kuivatatud ube, tuleb neid eelnevalt leotada ja seejärel keeta enne teisi komponente. Kui aga võtta konservube, võib need lisada siis, kui kana, porgand ja porrulauk on juba pehmed ja lasta lihtsalt uuesti kogu segu keema. Värsket peenestatud peterselli ja talisibulat soovitaks lisada serveerimisel, kuid võib ka valmistamise lõpus, et need seal kohe sees oleksid. Kas toit kaldub rohkem supi või hautise poole, sõltub juba sellest, kui palju on lõpuks vedelikku.

Wednesday, October 10, 2012

Seeneseljanka

  • vähemalt 3 erinevat sorti seeni
  • sea- või veisepuljong
  • sibul
  • sidrunimahl
  • pipar
  • sool
  • tomatipasta

Pole kindel, kas seda suppi on üldse õige seljankaks nimetada, seene-tomatisupp on ehk täpsem. Valmistamine on aga lihtsaimast-lihtsam. Kui puljong olemas, tuleb sinna seened, tomatipasta, sibul ning sidrunimahl sisse panna, maitsestada vajadusel veel soola ja pipraga, ning keeta, kuni seened on läbi keedetud. Loomuliukult peaksid siin punktis olema kõik seened juba söödavad, ehk siis kupatamist vajavad seeni tuleb eelnevalt töödelda.

Antud juhul kasutasin kännuseeni, šampinjone, šiitake seeni ning kährikseent, kuid igasugused kombinatsioonid peaks võimalikud olema. Arvestades, et supis pole muud tahket peale seente ja sibula, ei tasuks kasutada vähemat kui kolme erinevat seent.



Wednesday, September 5, 2012

Külmetusevastane kanasupp

  • kanaliha
  • 1 punane sibul
  • 1 tavaline sibul
  • küüslauk (ärge koonerdage)
  • porgand
  • mais
  • hernes
  • sool
  • karri
  • koriander
  • loorber
  • tüümian
  • roheline sibul

Olgu öeldud, et ma ei tea, kui palju see supp just tegelikult külmetuse vastu aitab, aga vähemalt mõneks ajaks teeb selline kuum kehakinnitus olemise mõnusamaks küll. Ja üha kahtlasemaks minevate ilmadega on nii mõnigi kurtnud enesetunde üle, mis maratonijooksu maailmarekordit püstitada ei võimaldaks.

Et tegemine oleks lihtne, tükeldage eelnevalt kõik komponendid, mis tükeldamist vajavad. Keetke kanaliha (kasutasin antud juhul fileed, et pääseda kontide puhastamisest), lisage maitseained. Kui liha on enam-vähem keenud, lisage ülejäänud komponendid, kuid konservmais ja -hernes viimasena, ning keetke veel. Kui supp on valmis, lõigake peale rohelist sibulat, kui leidub.






Monday, August 27, 2012

Kana ja kapsas siidri-sinepikastmes

  • või (50 g)
  • tuhksuhkur (2 spl)
  • õunatükid (oma suva järgi)
  • kanaliha (oma suva järgi)
  • jahvatatud koriander (maitske lisamisel, aga võimas maitse on parem)
  • värske kapsas (u 500-600 g kanti)
  • kuiv siider (u 300 ml)
  • seemnetega sinep
  • teriyaki kaste
  • kanapuljong (300 ml)
  • maisitärklis (1 spl)
  • rõõsk koor (150 ml)

1. Sulatage pannil või, lisage tuhksuhkur ning õunatükid ja praadige õunatükke kuni need on küpsed. Tõstke pannilt.

2. Praadige ja pruunistage kanaliha koriandriga.

3. Vähendage kuumust veidi, lisage kapsas ja küpsetage pidevalt segades. Lisage siider, sinep, teriyaki kaste ja puljong ning laske keema tõusta. Hautage tasasel tulel kaane alla u 20 minutit.

4. Segage maisitärklis koore sisse ja valge pannile juurde. Laske segades taas keema tõusta ning hautge veel viis minutit. Lisage õunatükid ning kuumutage veel paar minutit.

Kui puljongit jäi üle, võib seda kasutada nt riisi või kuskuse valmistamiseks.



Monday, May 21, 2012

Kährikseene supp

  • kährikseen
  • puljong
  • paprika

Valmistamiseks võtke puljong, ning pange leotatud ja loputatud seened ning paprikatükid sinna sisse ja keetke pärast keemahakkamist umbes 10 minutit. Maitseainena kasutasin seekord ainult soola ja peterselli, seened ja paprika annavad kumbki oma maitsevarjundi.

PS: Kährikseeni saab osta Maximast ja kuigi hind tundub 100 g eest soolane, arvestage sellega, et pärast vees leotamist suureneb nende mass ja ruumala oluliselt ning nad moodustavad toidus olulisemalt suurema osa, kui esialgu tundub. Allolev pilt ei sisalda kogu paki sisu.