Wednesday, September 5, 2012

Külmetusevastane kanasupp

  • kanaliha
  • 1 punane sibul
  • 1 tavaline sibul
  • küüslauk (ärge koonerdage)
  • porgand
  • mais
  • hernes
  • sool
  • karri
  • koriander
  • loorber
  • tüümian
  • roheline sibul

Olgu öeldud, et ma ei tea, kui palju see supp just tegelikult külmetuse vastu aitab, aga vähemalt mõneks ajaks teeb selline kuum kehakinnitus olemise mõnusamaks küll. Ja üha kahtlasemaks minevate ilmadega on nii mõnigi kurtnud enesetunde üle, mis maratonijooksu maailmarekordit püstitada ei võimaldaks.

Et tegemine oleks lihtne, tükeldage eelnevalt kõik komponendid, mis tükeldamist vajavad. Keetke kanaliha (kasutasin antud juhul fileed, et pääseda kontide puhastamisest), lisage maitseained. Kui liha on enam-vähem keenud, lisage ülejäänud komponendid, kuid konservmais ja -hernes viimasena, ning keetke veel. Kui supp on valmis, lõigake peale rohelist sibulat, kui leidub.






Monday, August 27, 2012

Kana ja kapsas siidri-sinepikastmes

  • või (50 g)
  • tuhksuhkur (2 spl)
  • õunatükid (oma suva järgi)
  • kanaliha (oma suva järgi)
  • jahvatatud koriander (maitske lisamisel, aga võimas maitse on parem)
  • värske kapsas (u 500-600 g kanti)
  • kuiv siider (u 300 ml)
  • seemnetega sinep
  • teriyaki kaste
  • kanapuljong (300 ml)
  • maisitärklis (1 spl)
  • rõõsk koor (150 ml)

1. Sulatage pannil või, lisage tuhksuhkur ning õunatükid ja praadige õunatükke kuni need on küpsed. Tõstke pannilt.

2. Praadige ja pruunistage kanaliha koriandriga.

3. Vähendage kuumust veidi, lisage kapsas ja küpsetage pidevalt segades. Lisage siider, sinep, teriyaki kaste ja puljong ning laske keema tõusta. Hautage tasasel tulel kaane alla u 20 minutit.

4. Segage maisitärklis koore sisse ja valge pannile juurde. Laske segades taas keema tõusta ning hautge veel viis minutit. Lisage õunatükid ning kuumutage veel paar minutit.

Kui puljongit jäi üle, võib seda kasutada nt riisi või kuskuse valmistamiseks.



Monday, May 21, 2012

Kährikseene supp

  • kährikseen
  • puljong
  • paprika

Valmistamiseks võtke puljong, ning pange leotatud ja loputatud seened ning paprikatükid sinna sisse ja keetke pärast keemahakkamist umbes 10 minutit. Maitseainena kasutasin seekord ainult soola ja peterselli, seened ja paprika annavad kumbki oma maitsevarjundi.

PS: Kährikseeni saab osta Maximast ja kuigi hind tundub 100 g eest soolane, arvestage sellega, et pärast vees leotamist suureneb nende mass ja ruumala oluliselt ning nad moodustavad toidus olulisemalt suurema osa, kui esialgu tundub. Allolev pilt ei sisalda kogu paki sisu.



Monday, April 9, 2012

Veiselihapada munanuudlitega

  • veiseliha
  • suvikõrvits
  • porgand
  • porrulauk
  • mais
  • ananassimahl
  • cayenne'i pipar, sool
  • sojakaste

Keetke munanuudlid vastavalt juhendile pakil ja loputage külma veega. Tükeldage suvikõrvits, porgand ja porrulauk ning pruunistage esmalt veidi ning hautage seejärel vees kuni need on piisavalt pehmed. Seejärel praadige liha. Segage nuudlid, suvikõrvits, porgand, porrulauk, mais ja liha kokku, lisage veidi ananassimahla ning segage, maitsestades seejuures pipra, soola ja sojakastmega.

Wednesday, March 21, 2012

Brändisiga

  • sealiha
  • brändi (50 ml on piisav)
  • loorberilehed
  • sinepiseemned
  • porgand
  • petersell
  • pipar, sool

Sellise, võib-olla mitte just kõige õnnestunuma toidunime all peitub üks väga lihtne, kuid oi kui hea roog. Soetage kusagilt mingi kogus sealiha, visake pannile. Kallake juurde brändit, lisage loorberilehed, sinepiseemned, petersell, porganditükid, pipar ja sool. Pange vaiksel kuumusel hauduma. Mingi aeg saab valmis (jah, aega ma ei mõõtnud) ja pannil või ahjuplaadil peaks olema kenake kogus väga head kastet. Juurde võib lisada kartuleid (antud juhul purustasin nad kohe, et vedel kaste nendega ikka segi läheks) ning sojakastme ja balsamiäädikaga tehtud salatit.

Thursday, March 15, 2012

Tom kha supp

  • kanaliha
  • punane paprika
  • kookospiim
  • porrulauk
  • šampinjonid
  • Tom kha maitseainesegu (Santa Maria oma on vist ainukene, mis saadaval)

Eksootiline ei pea alati olema keeruline ja Tom kha supp on selle üheks parimaks näiteks. Selle valmistamiseks vajalikke koostisosi on lihtne leida, pikk ettevalmistamine pole vajalik ja igasugu variatsioonid on võimalikud. Ka kirjeldamine on lihtne. Laske kookospiim, maitseainesegu ja vesi keema, visake tükeldatud ülejäänud komponendid sisse ja keetke seni, kuni need on läbi keenud.
Kanaliha asemel võib kasutada sealiha, punase paprika asemel sinist (või kui seda ikka väga raske leida, siis rohelist), porrulaugu asemel sibulat ning šampijonide asemel nt krevette. Ainult kookospiim ja mainitud maitseainesegu on suht kohustuslikud, et tegu oleks mingi tom kha variatsiooniga.

Wednesday, February 22, 2012

Kanapallid

  • kanaliha
  • sibul
  • kurkum
  • sool, pipar, till

Tükeldage kanaliha (nt filee) ja sibul ning pange köögikombaini (kasutage lõiketerasid). Lisage ka kurkum, sool, pipar ja till. Käivitage kombain ja laske teradel liha ja sibulat seni peenestada ja segada, kuni moodustub ühtlane ja õhuline mass, mis meenutab natuke määrdevõid (otse leivale määrimiseks ei tasu siiski kasutada, kuna ahvatlevast välimusest hoolimata on tegu toore lihaga). Laske vesi keema (ma lisasin veele sojakastet) ja tõstke lusikaga tükid keevasse vette (võib ka märgade kätega veeretada, et tõesti ümmargused pallid saada) ning laske mõnda aega keeda. Kuna peenestamisel läks liha ja sibula segu sisse palju õhku, siis keemisel muutuvad need kanapallid veelgi õhulisemaks.

Neid palle saab kasutada supi sees, lisandina riisi või kartuli kõrvale, või ka lihtsalt taldrikul serveerida, et neid koos mingi kastmega süüa. Maitsevad väga hästi ka külmalt, seega sobivad ka rootsi lauale serveerimiseks.

Kui vees sojakastet mitte kasutada, on pallid ka väljaspoolt ilusa kollase värviga.