Thursday, January 5, 2012

Enokitakesupp tüümianiga

  • enokitake seened (Rimis on sageli müügil)
  • spagetid
  • tüümian
  • marineeritud juurseller
  • puljongit (pole hädavajalik)
  • nisujahu (saab ka ilma)
  • pipar, sojakaste

Poolteise nädala eest oli taas isu mõne omapärasema supi järele ja kuigi esialgu mõtlesin Tom Khad teha, läks lõpuks ikkagi improviseerimiseks, kui silmasin Rimis enokitake seeni, mida ükskord asjatult otsisin. Kes neid veel proovinud pole, siis teadmiseks, et tegu on hiina tseltisel kasvavate ülipikkade ja peenete varte ning peaaegu olematu kübaraga seentega, mis on omapärase maitse ja tekstuuriga. Välja näevad sellised. Igatahes haarasin kähku paar pakki ostukorvi ja lisasin siis pärast riitulite vahel kondamist ülalmainitud komponendid. Valmistamine ise on lihtne.

Esmalt soovitaksin spagetid eraldi ära keeta. Nagu ikka, tasub keetmine lõpetada veidi enne, kui nad täiesti valmis saavad, vees olev kuumus annab neile nagunii viimase vajaliku töötluse. Spagettide keemise ajal võib aga seeni praadida. Seentelt lõikasin ma ainult alumise osa ära ja eraldasin nad seejärel, jättes jalad terveks. Kuumus kahandab nende massi omajagu, kuid kahest pakist saab neid siiski piisavalt. Maitsestage sojakastme ja tüümianiga. Kui on näha, et seened on piisavalt küpsed, lisage marineeritud juurseller, mis annab supile hapuka maitse. Segage seened ja juurseller, kuni need on korralikult segunenud ja kuumad. Järgmisena lisage puljong. Soovitaksin kasutada ikka isekeedetud puljongit, kuid pean häbiga tunnistama, et kasutasin puljongikuubikuid. Tegelikult on seened, sojakaste, hapukas juurseller ja tüümian ilmselt küll ise piisavalt tugeva maitsega, nii et nt taimetoitlased saavad täielikult ka lihapuljongita hakkama. Kui kõik on segatud, lisage ka spagetid, mis ei tohiks nüüd enam paisuda. Kui neid liiga palju on ja nad veel paisuvad, saate supi asemel mingi wok-roa... mis pole ka muidugi väga hull.

Viimase sammuna võib lisada veidi veega ühtlaseks segatud jahu, samamoodi nagu jahukastet tehes, kui tahta, et supp veidi paksem tuleks. Seda võib ka mitte teha, nagu meeldib. Ja umbes selline, nagu alloleval pildil näha, ta olema peakski.


No comments:

Post a Comment